Betong er et levende materiale. Det påvirkes av vær, vind og temperatur. Derfor er det noen ting du må huske på når du støper om sommeren.
I løpet av en norsk sommerdag skifter været fort, det kan gå kjapt fra varmt til kaldt og hvis du frakter betongen langt, må du også ta hensyn til det.
Men alt kan løses. Ved å tilsette retarder i betongen er det mulig å forlenge tiden det tar fra betongen begynner å bygge struktur til den herder. Dette øker igjen muligheten for å transportere betongen over lengre avstander, og forlenger også betongens bearbeidbarhet før den utvikler herdevarme, noe som går raskere om sommeren når det er varmt:
Ved 35o C skjer herdingen dobbelt så fort som ved 20o C. Ved 10o C er hastigheten det halve av hastigheten ved 20o C. Dette betyr at det tar dobbelt så lang tid før en betong har oppnådd en spesifisert rivingsfasthet dersom herdetemperaturen har vært 10o C i stedet for 20o C.
Fungerer raskere ved høyere temperaturer
At betongen herder raskere når den er varm, betyr også at du må jobbe raskere enn ellers.
Hvis du for eksempel skal støpe en større plate, og kanskje trenger å glatte den, kan det til og med være at betongen er klar for utjevning i den ene enden mens du fortsatt legger i den andre enden. Da kan du trenge noen til flere til å hjelpe deg enn vanlig om sommeren.
På en varm og solrik dag må du også være ekstra nøye med å ta vare på betongen, og både vanne og dekke til betongen for å holde på fuktigheten og unngå riss og oppsprekkinger. Det kan også være bra å skygge for betongen hvis du har mulighet. Utfordringen med dette er at du må kunne skygge for hele området, ellers vil betongen bli påvirket ulikt avhengig av om den er i skyggen eller ikke.
Juster støpetidspunkt til temperaturen
Det kan hende at du bør justere støpetidspunktet, hvis de er uvanlig varmt ute, og heller støpe om kvelden eller tidlig om morgenen når det er litt kjøligere.
Noe som er bra med å støpe om sommeren er den høyere luftfuktigheten. Men enkelt sagt, det finnes ikke noe perfekt støpe-vær. Du må alltid ta hensyn til vær, vind og temperatur for at resultatet skal bli bra.
Mange faktorer påvirker betongen
Når vi blander betongen påvirkes den av flere faktorer: temperaturen på tilslag og vann som må være kaldt om sommeren og varmt om vinteren; og når du deretter pumper betongen, påvirker slangens farge også temperaturen - en mørk slange gir høyere temperatur.
Vi anbefaler alltid å et så langt rør som mulig, og bare bruke slange på slutten. Det er alltid bedre, uansett vær eller årstid.